Föreningen har som ändamål att vårda och verka för att stränder och strandnära natur i Beddingestrand och Skateholm bibehålls och bevaras för framtiden. Föreningen verkar för att all utveckling av strandnära områden ska ske på ett hållbart sätt med bibehållande av de natur- och kulturhistoriska värden som finns i området.
Som särskilda ändamål skall föreningen verka för att förebygga den pågående stranderosionen, verka för en god havsvattenkvalitet samt verka för en god naturvård av stränder och strandnära natur i Beddingestrand och Skateholm.
Havsvatten
Vattenkvaliteten i Beddingestrand
En badstrand är ingen strand om vattnet inte är badbart. Temperaturen är normalt inget problem i Beddinge, men väl den varierande kvaliteten på det vatten vi badar i. Vi iakttar alla att vattnet tidvis är grumligt och brunfärgat. Ett samband med strömmar och nederbörd är ett välkänt faktum.
Att Beddingestrand ligger nedanför en jordbruksbygd kan medföra att jordbrukets övergödning transporteras ut i havet av bäckar och åar. Väster om Beddingestrand finns ett reningsverk från 1975 med ett 1.000 meter långt avloppsrör, som leder ut avloppsresterna genom hål jämnt fördelade från kustlinjen.
Vid nordlig/ostlig ström är havsvattnet mestadels helt klart och något missfärgat om det regnat en längre tid, vilket medfört stort vattenflöde i vattendragen. Vid västlig/sydlig ström är havsvattnet mestadels missfärgat oavsett nederbörd. Det finns en misstanke om att avloppsrester och gödning från avloppsreningsverket i Äspö/Smyge är boven i dramat, men vi kan inte vara säkra på detta. Beddingestrand är ingen av Trelleborgs kommun EU-klassad badstrand och därför görs heller ingen provtagning på vattenkvaliteten. Det gör däremot Beddinge Strandskydds Förening sedan några år tillbaka. Vattnet har inte någon gång varit otjänligt, men nära med beteckningen ?Tjänligt med anmärkning?. Det skall det inte behöva vara. Det bör alltid vara ?Tjänligt? ! Föreningens ständiga kontakt med kommunens Miljö- och Hälsoskyddsförvaltning har medfört att officiella mätningar kommer starta 2015. Detta kan komma att medverka till att Beddingestrand får status av att vara en strand med EU-standard. Då får stranden ett större skydd än idag. Under juni och juli 2014 har det tidvis rått en stark ostlig vind och ström samt utan nämnvärd nederbörd till den 14 juli. Detta har medfört att vattnet haft ypperlig kvalitet, samtidigt som det väster om Smyge klagats på ovanligt dåligt vatten och kraftig algtillväxt. Detta stärker oss i tron att vi måste fortsatt bevaka hur reningsverket i Smyge fungerar.
Vi är tacksamma för all den hjälp vi kan få med att påvisa om våra iakttagelser är korrekta.
Erosion
Erosion
Erosion är en naturlig process som ständigt påverkar och förändrar landskapet, genom att vågor och strömmar flyttar runt sand och och andra bottensediment. Erosion uppstår när mer sediment transporteras ut från ett kustavsnitt än vad som transporteras in till avsnittet. När sediment transporteras bort och kustlinjen retirerar, kan det inträffa att värdefull mark och egendom går förlorad.
Ett flertal områden längs den svenska sydkusten är utsatta för varierande grad av erosion. På flera ställen finns bebyggelse och infrastruktur, som vägar och avloppsanläggningar, natur och kustlandskap med områden för friluftsliv och turism som drabbas av erosion. Sådana områden representerar ofta stora miljömässiga, kulturhistoriska, ekonomiska och sociala värden.
Trelleborgs kommun är en av de sydskånska kommuner som tidvis har drabbats mycket hårt av erosion. Vid ett flertal tillfällen har stora skador uppstått i samband med högt vattenstånd och kraftig vind. När vågangreppen blivit allt för intensiva, har slänterna rasat ut och strandlinjeförskjutningar på tiotals meter har inträffat. Detta har lett till att hus, vegetation har rasat ut i havet, vägar har eroderats och dagvattenledningar har blottlagts.
I Trelleborgs kommun har erosionen uppmärksammats sedan i vart fall 1980-talet. Inga verksamma åtgärder har dock vidtagits, utom vissa åtgärder av fastighetsägare som tillsammans eller enskilt försökt förebygga skador. Inga officiella mätningar har heller genomförts, eller påbörjats, men av äldre fotografier och muntliga uppgifter från äldre boende, samt numera även med hjälp av satellitbilder, kan man lätt konstatera att kustlinjen bitvis har förflyttats upp till 50-talet meter inåt land.
Att förebygga erosion är ett nödvändigt och ständigt pågående underhållsarbete som måste ske över stora kustavsnitt för att ha effektiv verkan!
Naturvård
Naturvård
Ett av föreningens mål är att vårda och verka för att stränder och strandnära natur i Beddingestrand och Skateholm bibebehålls och bevaras för framtiden.
Den dagliga naturvården är enkel, men angelägen! Släng inte skräp på ständerna! Det finns uppsatta behållare för avfall. Närmsta återvinningsanläggning finns i Smygehamn. Strandskyddsföreningen arrangerar årligen på våren en välbesökt strandstädardag. Varmt välkommen! Bilden till vänster visar ett glatt gäng som samlat skräp en söndag förmiddag. Anslag sätts upp på anslagstavlorna på orten när det blir aktuellt nästa gång.
Tänk på att eldning inte får ske när eldningsförbud råder. Strandängarna kan ta skada och eldsvåda kan orsakas! Eldningsförbud råder på naturreservatet.
Tänk också på att ridning inte är tillåtet i naturreservatet. Växterna kan ta skada! Var försiktig när du rider på övriga känsliga områden, som strandklitterna.
Tyvärr är det inte ovanligt att man upptäcker att personer har sågat eller brutit grenar av strandnära vegetation för att få brännved till eldar på stranden eller för att fastighetsägare skall få fri sikt mot havet. Tänk på att den som genomför sådan åtgärd kan göra sig skyldig till brott. Vad värre är, innebär borttagande av strandnära vegetation att sanden lättare försvinner genom vågornas rörelser eller vid kraftiga vindar. Förfarandet bidrar till erosion!
Låt oss tillsammans slå vakt om stränderna och den strandnära naturen i Beddingestrand och Skateholm!